Durdurun emrini hakim vermiş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ocak 2010 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Harp'in kalbi ?kozmik oda'da 5 gündür ?devlet sırrı' belgeleri inceleyen Hakim Kayan'ı takip eden biri resmi plakalı 2 araçtan 7 asker çıktı

ZAFER KÜTÜK ANKARA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlayan ve ?Hükümeti Devirmeye Teşebbüs? suçlamasıyla devam eden soruşturmada çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Soruşturma çerçevesinde Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda?devlet sırrı? niteliğindeki belgeleri inceleyen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan'ın takip edildiği ortaya çıktı.

5 GÜNDÜR ?DEVLET SIRRI' İNCELİYOR

Özel Harp'in kalbi Seferberlik Tetkik Kurulu'nun kozmik odasında 5 gündür delil incelemesi yapan Hakim Kayan, dün sabah evinden ayrılırken, kendisine verilen özel koruma ekibi hakimin iki araç tarafından takip edildiğini farketti. Hakim Kayan'ın ?durdurun' talimatı üzerine iki araç polis tarafından durdurulmak istendi. İçinde üç kişi bulunan Beyaz renkli Renault Kango araçlardan sivil plakalısı Uğur Mumcu Caddesi üzerinde ?dur? ihtarına uydu.

ÖNCE DENİZCİ KOMUTANLAR GELDİ

06 EVJ 07 plakalı araç durdurulunca durumdan Savcı Mustafa Bilgili haberdar edildi. Şahısların Deniz Kuvvetleri personeli olduğunun anlaşılması üzerine Merkez Komutanlığı'na bilgi verildi. Bu sırada şahısların da telefon görüşmeleri yaptığı öğrenildi. Merkez Komutanlığı personelinden önce Uğur Mumcu Caddesi'ne Deniz Kuvvetleri'nden bir albay, bir binbaşı ve bir üsteğmenin gelmesi araçtaki şahısların birliklerine bilgi verdiği şeklinde değerlendirildi.

KORGENERAL OLAY YERİNDE

?Dur' ihtarına uymayan askeri plakalı araç ise uzun süren takip ve kovalamaca sonucu Mamak Caddesi'ne durduruldu. Ankara Garnizon Komutanı ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman ile iki albay olay yerine geldi. Daha sonra Merkez Komutanlığı görevlileri de bölgeye intikal etti. Savcı Mustafa Bilgili, Uğur Mumcu'daki araçlarda tespit yaptıktan sonra Mamak'taki aracın yanına geldi.

TEKNİK TAKİP CİHAZI ARANIYOR

Tutanak tutulduktan sonra askerler Merkez Komutanlığı'na götürüldü. Araçlarda teknik takip cihazı bulunup bulunmadığı inceleniyor. Kara Kuvvetleri'ne ait sivil plakalı aracın Deniz Kuvvetleri personeli tarafından kullanıldığı tespit edildi. Durdurulan askeri plakalı araçtaki şahısların 4. Kolordu personeli V.T, M.K., B.D. ve B.S., sivil plakalı araçtakilerin ise Er A.E.K., Uzman Çavuş Ö.Ö. ve E.B. oldukları öğrenildi.

?Durdur' emri O Hakim'den

Kozmik oda incelemelerinden sonra 11. Ağır Ceza Hakimi Kadir Kayan'ı korumak üzere Emniyet'ten özel yetiştirilmiş bir ekip görevlendirildiği ve normal şartlarda anlaşılamayacak derecede özenle yapılan takibi fark ettikleri öğrenildi. Hakimin ?durdurun? talimatı üzerine polisin harekete geçtiği ve eş zamanlı olarak savcılığın bilgilendirildiği öğrenildi.

SAVUNMALARI AYNI

Arınç'ın evinin önünde gözaltına alınan Binbaşı İ.G ve Albay E.Y.B ile dün polisçe durdurulan araçtaki askerlerin benzer savunma yapması dikkat çekti. İki araçtaki askerler de iki Özel Harpçi gibi yakalanınca ?alışverişteydik? dediler.

Savcıya SMS ile 4 kez tehdit

Bülent Arınç'a suikast iddiasını genişleterek, Seferberlik Tetkik Kurulu'nda arama izni alan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye tehdit mesajları yağıyor. Bilgili, Ankara'da Cumhuriyet Savcılığı yaparken kontrgerillayı araştırdığı için katledilen Doğan Öz'ün durumuna düşmekle tehdit edildi. Bilgili'nin telefonuna dün ve bugün 4 tehdit mesajı geldi. Tehdit mesajında ?Bu işle fazla uğraşma. Senin sonun da Doğan Öz olur? ifadeleri yer aldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, 1978 yılında ilk kez Kontrgerilla'yı tespit eden savcı oldu. Kontrgerilla ile ilgili dava açma hazırlığında olan Öz, konuyla ilgili kısa bir rapor da yazdı. Çok sayıda tehdit alan Öz, yılmadı ve olayın üzerine gitti. Ancak 24 Mayıs 1978'de ülkücü İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü. ? LÜTFİ KAPLAN

?Basın hürdür ve sansür edilemez'

Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın talebi üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'nden ?devlet sırrı' kapsamındaki bilgilerle ilgili önleme ve yayın yasağı talep etmiş ancak mahkeme bunu reddetmişti. Savcı Bilgi dün bu karara itiraz etti. İtirazı görüşen Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, yayın yasağı talebini ikinci kez reddetti. Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün, Anayasası'nın 26. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde düzenlendiği belirtilen kararda, Anayasa'nın 28. maddesinde de ?'Basın hürdür sansür edilemez'' denilerek basın hürriyetinin güvence altına alındığı vurgulandı.

TSK: Albay bilgi sızdırmıyormuş

Genelkurmay, 19 Aralık günü Bülent Arınç'ın evinin önünde yakalanan Albay E.Y.B. ve Binbaşı İ.G'nin takip ettiğini açıkladığı ?bilgi sızdıran askeri personel?in ?bilgi sızdırmadığını? bildirdi. 23 Aralık'ta ?O personel Arınç'ı değil, bilgi sızdırdığından şüphelenilen bir askeri personeli takip ediyordu? diyen Genelkurmay, subayın adının Albay Baki Kaya olduğunun ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, ?Bilgi sızdırdığı iddia edildiği için hakkında bilgi toplama faaliyeti icra edilen askeri personelle ilgili iddiaları doğrulayacak herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber